Return to site

5 belangrijke stappen alvorens ergens “in te stappen”.

Herken / Erken de behoefte

Een koopproces begint als je behoefte hebt aan een (financieel)product, bijvoorbeeld een verzekering, hypotheek, bankrekening of investering. Er zijn zoveel prikkels die invloed hebben op de producten en/of aanbieders waar je op dat moment aan denkt, zoals online advertenties of de FB-posts van anderen.

Door alle informatie die bijvoorbeeld Google en Facebook hebben, kunnen ze doelgroepen specificeren en voorspellingen doen over de voorkeuren van die doelgroepen.

Dit maakt het voor aanbieders van (financiële) producten mogelijk om heel gericht te adverteren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld mensen bereiken die waarschijnlijk een huis gaan kopen of net getrouwd zijn. Of mensen die al dagen naar investeringen aan het kijken zijn.

Het voordeel is dat je zo passende reclame krijgt, maar dit kan ook onwenselijke gevolgen hebben. Denk aan advertenties om geld te lenen die specifiek op kwetsbare consumenten worden gericht die gemakkelijk te beïnvloeden zijn. Of de advertenties waar John de Mol zogenaamd een rol in speelde met cryptovaluta.

Informatie zoeken

Nu je ongeveer weet waar je behoefte aan hebt, ga je meer informatie zoeken, online bijvoorbeeld. Als je op een webpagina een product bekijkt, bepaalt de aanbieder welke informatie je te zien krijgt en ziet hij precies waar je op klikt.

Aanbieders van financiële producten zijn natuurlijk verplicht om je juist en volledig te informeren, zodat jij een product kunt kiezen dat goed bij jouw verwachtingen en behoeftes past. Er zijn diverse publiekelijke sites met data over het bedrijf wat jou de aanbieding doet. Staat bijvoorbeeld hun Kamer van Koophandel nummer er op, hebben ze de benodigde licenties?

Zorg dat je weet waar het bedrijf gevestigd zit, weet wat ze aanbieden en let op of er VASTE rendementen beloofd worden. Signalen om extra goed op te letten.

Aanbod evalueren

Als je uiteindelijk de beslissing hebt genomen dat je een bepaald product wilt, ga je het aanschafproces in.

Je moet bij sommige producten een kennis- en ervaringstoets doen om aan te tonen dat je in staat bent om zonder advies een ingewikkeld product af te sluiten. Lees de vragen goed. Mocht je niet begrijpen wat er staat, laat je dan door iemand helpen die je er wel uitleg over kan geven.

Dit is bijvoorbeeld verplicht bij het afsluiten van een hypotheek en bepaalde beleggingen of verzekeringen.

Bij beleggingen en investeringen is het zo dat zij niet actief mogen werven, wanneer je een telefoontje van iemand krijgt die je een nieuw investeringsproduct aanbied, wees dan alert. Het zogenaamd Solliciting (vragen naar investering)is niet toegestaan voor gereguleerde bedrijven.

Keuze maken

Dit is de fase waarin je het product kiest. Iedere adviseur is verplicht om duidelijk te maken hoe het product werkt, wat de voorwaarden zijn en wat je kunt verwachten van de nazorg. Wanneer je door klanten van een product wordt geïnformeerd hebben zij die verplichting niet. Het is belangrijk te weten of je met iemand van het bedrijf zelf spreekt of met een enthousiaste klant.

Daarin heb je ook een eigen verantwoordelijkheid. Als je iets niet begrijpt, moet je zelf op zoek naar meer informatie of moet je toch advies inwinnen bij het bedrijf of één van haar adviseurs.

Evalueer je beslissing

Het is verstandig om doorlopend te bekijken of je financiële producten nog bij je passen. Digitalisering kan daarbij helpen.

Een adviseur kan dankzij digitalisering bijvoorbeeld gemakkelijker contact onderhouden en bijhouden wanneer nieuwe omstandigheden in je situatie vragen om een aanpassing van je product.

E-mails en apps maken nazorg eenvoudiger en laagdrempeliger, maar kunnen je ook onwenselijk beïnvloeden.

Kortom, dankzij toenemende digitalisering is het makkelijker dan ooit om financiële producten en diensten af te sluiten en ontstaan er nieuwe mogelijkheden om je te beïnvloeden. Blijf wel altijd alert, want dat kan zowel op wenselijke als onwenselijke manieren gebeuren. Stel jezelf ieder jaar minimaal 1 keer af, is dit het product wat ik voor ogen had en behaalt het de rendementen die mij beloofd zijn.

Maak op je computer een speciale map aan waarin je alle correspondentie bewaard over het product. Zo kun je later alles nog eens op datum terugvinden. Altijd gemakkelijk wanneer er ergens een dispuut over bestaat.

De hierboven geschreven tekst is een opinie van Cryptoplichters. Niets van deze informatie kan gelezen of gezien worden als investeringsadvies. Wij ondersteunen op geen enkele manier de handel in crypto’s. Het kopen en verkopen van cryptocurrencies moet als een hoog-risico-profiel-investering worden gezien. Zorg dat je zelf goed geïnformeerd bent alvorens de stap te maken. Wanneer je een beperkte site ziet, die onvoldoende informatie geeft. Google het dan eens !

#DJEO Doe Je Eigen Onderzoek!

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly